FAST RFP QUESTIONS – POSTING 1 – 10 OCT 00





1.  Reference. I-221 (b) (2) under 52.21-14 Limitations on Subcontracting - Deviation 


By requiring the referenced clause (FAR 52.219-14 Limitation on Subcontracting - Deviation) to be applicable to each task order rather than the entire contract as is the norm, the Government is imposing severe limitations on small businesses to bid the FAST as prime. 





Reply:  I-221 is not applicable to all task orders.  It is applicable to the minimum guaranteed order under contracts set-aside for small business concerns and any task order that may be set aside in accordance with paragraph (b) of Clause IB-311. 





The referenced paragraph requires the small businesses that procure supplies from other than a nonmanufacturer of those supplies shall perform work for at least 50% of the cost of manufacturing the supplies not including the cost of materials. For small businesses who do not engage in manufacturing, it appears that this requirement would preclude them from bidding FAST. We and other small businesses who have prepared for FAST have developed teams with the capability for efficiently and effectively meeting the manufacturing requirements of the Government. Imposing the requirements of the referenced paragraph frustrates this preparation, precludes small businesses from providing to provide the "best" solution for the Warfighter's needs, and potentially prevents us and other small businesses from bidding FAST. 





Recommendation: There are several possible solutions to this problem: 


�1. Permit procurement of manufactured items from subs to be treated as an ODC (i.e., materials cost) 





Reply:  Materials may be treated in any number of ways in the billing process. This does not affect the applicability of the clause. �


2. Eliminate this requirement, or 





Reply:  The applicability of clause I-221 stands. It cannot be eliminated. 





3. Evaluate compliance with the 50% requirement at the contract level rather than the task level. 





Reply:  There is no way to evaluate at the contract level. We have no base of dollars (notwithstanding t he $7.441B estimate) or work to measure against. �

















2.  Reference I-221(b)





Discussion: It is clear that the Government intends to measure the 50% cost


of performance by a small business concern at the task order level.


However, we understood that the Government's intent was for small businesses


to form teams to be able to successfully perform the wide scope of FAST


tasks, and that the team's composite capability should cover all potential


tasks.  If, for example, a task required that CNC machining be performed to


produce critical aircraft spare parts, and we as the small business prime


did not have this capability, we would subcontract this specialized work to


a small business machine shop.  In this example, we, as prime, may not


perform 50% of the work but would compensate for this on other tasks so that


in the aggregate and over the contract life we would perform more than 50%


of the work.  If, however, we are required to perform 50% of the work on


every task, we would probably have to forego bidding on some tasks.





Recommendation:  Request that the Government modify the RFP to allow the


50% goal to be met at the contract level, as an aggregate, versus at the


task order level.  Our rationale is that the 50% goal could still be met,


however, the small business teams would have the necessary flexibility at


the task order level to accomplish all FAST requirements.





Reply:  Clause I-221, FAR 52.219-14, does not apply to every task order competed under FAST.  It applies to:





(1) the initial order(s) that are placed to satisfy a minimum guarantee under contracts set aside for small business concerns; and, 





(2) subsequent orders that are set aside for small business concerns in accordance with AFFARS 5352.216-9001(b) under the set-aside and non-set-aside contracts.





FAST is a partial set-aside; therefore FAR 52.219-14 must apply.  We have, however, worked to insure that small businesses can participate in competition to the maximum extent possible, and allows for maximum flexibility in the formation of teams.   





It is not possible to measure at the contract level; there is no way to know what our base of dollars or work will be at this time.  





























3.  Reference H-900 a





Discussion:  The referenced paragraph refers to "...Prime Contractor,


Subcontractor, Joint Venture Partner, or Teaming Partner...” What is the


distinction between Subcontractor and Teaming Partner?  Are Subcontractors


and Teaming Partners also "First Tier?"





Recommendation:  Provide clarification.





Reply:  Per WR-ALC/JA (Legal Counsel) recommends consultation with your SBA representative regarding the distinction between "subcontractor" and "teaming partner". 





"First Tier Subcontractor" is defined at Clause L-903, 7.3.1., as follows:  "A critical first tier subcontractor is a subcontractor who provides a capability or capabilities to perform the FAST workloads."  





4.  Reference I-213 (c)





Discussion:  The referenced paragraph states, in part: "...furnish...only end


items manufactured or produced by small business concerns in the United


States."  This may be interpreted in two ways:





	1.	That end items can only be purchased from small businesses located in


the US, or


	2.	If an end item is purchased from a small business the small business


must be located in the US.





The distinction between the two is that the second interpretation leaves


open the possibility of purchasing end items from large businesses.





Recommendation:  Provide clarification.





Reply: If an order is set-aside for small business (see question above for when orders will be set-aside), the small business awardee must furnish end items manufactured or produced by small business concerns in the United States.  If a small business is awarded an order that is not set-aside, this provision does not apply, and that small business could provide end items that are manufactured or produced by large or small businesses.  





























5.  Reference I-221 (b) (2)





Discussion:  The referenced paragraph contains the clause: "(other than


procurement from a nonmanufacturer of such supplies)."  What is the intent


of this clause and how are procurements from nonmanufacturers to be


considered?





Recommendation:  Provide clarification.





Reply:  "Other than procurement from a nonmanufacturer of such supplies" means supplies that are bought from a distributor.  If the small business set-aside order awardee is manufacturing the supply, they must perform work for at least 50 percent of the cost of manufacturing (but does not include the cost of materials).  This clause could not apply to those parts that are not being manufactured (distributed), as that type of procurement is excluded.





6.  Question:  Does WR-ALC/LKKA expect to receive a Rate Table CD for each


team member (subcontractor) or only one CD that includes all of the Rate


Tables of all the team members?  If only one CD is provided it may not include the Rate Table as provided in the RFP due to the provision that proprietary data may be delivered directly to the Government.  Some team members have elected to provide data directly to the Government and those columns will not be visible to the contractor.





Reply:  Per coordination with the price analyst, it is our intent to get CDs and Rate Tables from ALL offerors, primes and subs.   





We will issue an amendment to correct the RFP Rate Table Instruction attachment.





7.  Please take a look at attachment 5 Rate Tables.  On the "Print Macros" Tab we attempted to print from a selection of the buttons and received a "Run Time Error 1004" on the following:





	All Years All Rates


	All Years On-Site


	All Years Off-site





We tried from two different locations and servers without success.  We did not try all buttons. 





Reply:  The problem is because the name of the file was changed when it was posted to the web from "DRFP-Rate Tables - Rev 1 " to "RateTables".  This causes an error in the macro that prints the summary pages because the file name has to be called.  This problem has been corrected, and a revised copy of the rate tables will be incorporated by Amendment 1 to the RFP.  





8. Reference:Section L-903, para 4.6





Question:  Your response to question 101 required us to address Proposal Risk at the subfactor level.  For subfactor 4, SD/SDB Strategy, can we include our Proposal Risk discussion in either Addendum?





Reply: Please address the applicable proposal risks in each addendum.  
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